Θεατρική Αγωγή σε όλες τις τάξεις του σχολείου

χωρίς τη θεατρική

Και τα παιδιά σκέφτηκαν. Προβληματίστηκαν. Συνεργάστηκαν με τον διπλανό τους, με τον απέναντι και τον πίσω τους. Ρώτησαν λέξεις, ορθογραφία. Ανακάλεσαν ιστορίες, βιώματα και συναισθήματα και εκφράστηκαν γι’ αυτό το μάθημα που φαίνεται «διαφορετικό από τ άλλα».
Όλα τα παιδιά. Όσα το δοκίμασαν για πρώτη φορά, όσα το γνωρίζουν εδώ και χρόνια, όσα το είχαν και δεν το έχουν πια, όσα φοβούνται πως «το αστέρι που λέγεται θεατρική αγωγή του χρόνου θα σβήσει».
Οι συνάδελφοι και οι διευθυντές μας στάθηκαν συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε το θέατρο μέσα στο σχολείο και στην προσπάθειά μας να συλλέξουμε τις απόψεις των παιδιών.
Τα έργα και τα κείμενα των παιδιών θέλουμε να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται: σε γονείς, σε συναδέλφους, σ’αυτούς που μπορούν να επαναφέρουν το μάθημα της θεατρικής αγωγής στις δύο τελευταίες τάξεις.
Οι παιδαγωγοί, οι δάσκαλοι, οι θεατρολόγοι, οι «μεγάλοι» έχουν μιλήσει για το θέμα. Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και τους «μικρούς» που καμιά φορά είναι πιο εύγλωττοι.
https://www.youtube.com/watch?v=RNpiN-qtos8&feature=youtu.be

Το Θέατρο στο σχολείο δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη.

Ο σύλλογός μας, με αφορμή την κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής από την Ε΄και την ΣΤ΄Δημοτικού, συνέλεξε υλικό από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, με σκέψεις των παιδιών πάνω στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής.

Γιατί η τέχνη μέσα στο σχολείο δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

Γιατί οι αλλαγές που έκανε το Υπουργείο φέτος δεν ακολούθησαν κανένα παιδαγωγικό κριτήριο. Γίναν αποκλειστικά για να περικοπούν θέσεις εργασίας, εις βάρος των δικαιωμάτων των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ ενώνει τη φωνή του με άλλους εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) φορείς, ζητώντας:

- Μόνιμους διορισμούς για κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης.
- Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης Φίλη για τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία.
- Τη διδασκαλία των μαθημάτων ειδικότητας (Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Εικαστικά, ΤΠΕ, Ξένες Γλώσσες, Φυσική Αγωγή) αποκλειστικά από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.
- Την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού και την επέκτασή του και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

λογο σελίδας θ.α.

Για την προώθηση του αιτήματός μας αυτού, δημιουργήσαμε τη σελίδα «Θεατρική Αγωγή σε όλες τις τάξεις του σχολείου», η οποία θα ενημερώνεται τακτικά με το υλικό που έχουμε συλλέξει, αλλά και νέο που καθημερινά λαμβάνουμε από συναδέλφους. Έτσι ώστε να φτάσει και στον τελευταίο υπεύθυνο, στον τελευταίο γονιό και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας, η ανάγκη εισαγωγής της τέχνης και του θεάτρου ειδικότερα, στο Δημόσιο Σχολείο και η διδασκαλία της από εξειδικευμένους επιστήμονες. Η ανάγκη για ολόπλευρη μόρφωση των νέων, που θα διαμορφώνει ενεργούς, υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες.

Ιούνιος 2017

Το ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου
thea_apof@yahoo.gr

Παρακολουθήστε το σχετικό video, εδώ.
FB page: Θεατρική Αγωγή σε όλες τις τάξεις του σχολείου
FB page Συλλόγου Αποφοίτων: Απόφοιτοι Τμ.Θεάτρου